Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Υδρογεωλογική Μελέτη της πηγής Αλμυρού Αγίου Νικολάου Κρήτης - Hydrogeological Study of the Almyros Agios Nikolaos Spring - Creta


Με την έρευνα του Αλμυρού Αγίου Νικολάου ασχολήθηκα, αρχικά, κατά την περίοδο 1976 - 1982, δηλαδή κατά το διάστημα που εργάσθηκα στο ΙΓΜΕ ως υδρογεωλόγος στην Δ/νση Υδρογεωλογίας. Στο διάστημα αυτό, ως προϊστάμενος του έργου, είχα την ευθύνη της έρευνας, καθώς και του προγραμματισμού και της εκτέλεσης των διαφόρων γεωτρητικών εργασιών.

Τα πρώτα αποσπασματικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας πρόφθασα να παρουσιάσω, λίγο πριν αποχωρήσω από το ΙΓΜΕ, δημοσιεύοντας τα εξής άρθρα σε συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά:

  • ΜΠΕΖΕΣ Κ., 1980, Εφαρμογή ενός μαθηματικού μοντέλου στο καρστικό σύστημα του Αλμυρού Αγ. Νικολάου Κρήτης: Πρακτικά ΙΙ Πανελληνίου Σεμιναρίου Υδρολογίας, Αθήνα.
  • ΜΠΕΖΕΣ Κ., 1983, Επίδραση των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας επάνω στην παροχή της καρστικής πηγής του Αλμυρού Αγ. Νικολάου Κρήτης: Πρακτικά του 1ου Συνεδρίου της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης, ΥΔΡΟΤΕΧΝΙΚΑ, τόμος 1, σελ. ΙΙ.75 - ΙΙ.84, Θεσσαλονίκη.
  • BEZES C., JOSEPH C., 1983, Explication de la relation Débit / Niveau de la mer, d'une émergence karstique littorale par corrélation multiple avec la surface piezométrique. Source d'Almyros Agios Nikolaos, Crète, Grèce.  KARSTOLOGIA, No 2, 2eme sem. 1983, p. 41-44.
Μετά το 1982, απέφυγα να ασχοληθώ ξανά με το θέμα, καθώς την ευθύνη των ερευνών την είχε αποκλειστικά το ΙΓΜΕ, μέχρι το 2005 περίπου.


Το 2010, η Νομαρχία Λασιθίου ανέθεσε σε μια ομάδα μελετητών, στην οποία συμμετείχα και εγώ, την Μελέτη Επέκτασης των Αρδευτικών Δικτύων της περιοχής Λακωνίων του Αγίου Νικολάου. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ και πάλι με το θέμα του Αλμυρού και να συντάξω μια έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται όλα τα βασικά σημεία της υδρογεωλογικής έρευνας της περιοχής.

Εκτός από τα πρακτικά θέματα της μελέτης, στην έκθεση αυτή παρουσιάζω και πολλά στοιχεία που έχουν αρκετό θεωρητικό ενδιαφέρον, διότι σχετίζονται με την μεθοδολογία της έρευνας των παράκτιων υφάλμυρων καρστικών υδροφόρων οριζόντων.

Τα θέματα, που με απασχόλησαν περισσότερο, από θεωρητικής απόψεως, ήταν: α) Η σχέση μεταξύ της στάθμης των γεωτρήσεων του υδροφόρου ορίζοντα και της παροχής της πηγής του Αλμυρού και β) Η σχέση μεταξύ των βροχοπτώσεων και της παροχής της πηγής του Αλμυρού, εξεταζόμενη με την βοήθεια ενός μοντέλου βροχής - απορροής.

Το πλήρες κείμενο της σχετικής μελέτης μπορεί να βρεί ο αναγνώστης στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.bezes.gr/PDF/almagnik.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ