Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές Μελέτες στην Κρήτη - Hydrogeological and Geophysical Studies in Creta

Στην ανάρτηση αυτή περιλαμβάνονται διάφορες μικρές υδρογεωλογικές - γεωφυσικές μελέτες, που εκπόνησα στο παρελθόν, για λογαριασμό διαφόρων Δήμων και Κοινοτήτων. Συνήθως το ζητούμενο ήταν ο προσδιορισμός θέσεων για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων. 

Σε όλες τις μελέτες περιλαμβάνεται και συνοπτική περιγραφή της στρωματογραφίας και της τεκτονικής της περιοχής της κάθε μελέτης, που έγινε με βάση τα βιβλιογραφικά στοιχεία που υπήρχαν την εποχή εκείνη, σε συνδυασμό με τις δικές μου υπαίθριες παρατηρήσεις.

Σήμερα, η στρωματογραφία και η τεκτονική της Ελλάδας τείνουν να αναθεωρηθούν. Στην Κρήτη, η σημαντικότερη μεταβολή αφορά την σχέση του Νεογενούς και των ασβεστόλιθων της Τρίπολης. 

Στις παλαιότερες μελέτες (όπως και στις αναφερόμενες εδώ υδρογεωλογικές - γεωφυσικές μελέτες) δεχόμουν ότι οι ασβεστόλιθοι της Τρίπολης βρίσκονταν κάτω από το Νεογενές. Αυτό, όμως, στην πορεία των ερευνών μου αποδείχθηκε λάθος. Στην πραγματικότητα, οι ασβεστόλιθοι της Τρίπολης βρίσκονται επωθημένοι επί των σχηματισμών του Νεογενούς. Έτσι, ως προς το σημείο αυτό (που είναι πολύ σημαντικό) οι αναφερόμενες εδώ μελέτες πρέπει να αναθεωρηθούν και να αλλάξει η στρωματογραφική ερμηνεία των γεωφυσικών διασκοπήσεων.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι μειώνει την αξία των γεωηλεκτρικών διασκοπήσεων, που εκτελέσθηκαν. Αυτές, ως δεδομένα επί τόπου μετρήσεων, εξακολουθούν να είναι έγκυρες και να ισχύουν.

Η σημαντικότερη μεταβολή που επέρχεται στην ερμηνεία των γεωηλεκτρικών διασκοπήσεων είναι ότι κάτω από το Νεογενές δεν πρέπει να αναμένεται η ύπαρξη ασβεστόλιθων της Τρίπολης, αλλά μόνο η ύπαρξη φυλλιτών ή φλύσχου. Επομένως, στρώματα μεγάλης ειδικής αντίστασης, που εντοπίζονται κάτω από μάργες του Νεογενούς, δεν αντιστοιχούν σε ασβεστόλιθους της Τρίπολης, αλλά πιθανότατα σε μολασσικά κροκαλοπαγή ή μαργαϊκούς ασβεστόλιθους του Μεσσηνίου.

Παρακάτω παρατίθενται οι μελέτες που εκπόνησα, ανά Κοινότητα, στην αρχική τους μορφή. 

ΑΒΔΟΥ
ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ
ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙ
ΑΛΑΓΝΙ 
ΑΜΙΡΑΣ
ΑΥΓΕΝΙΚΗ - 1
ΑΥΓΕΝΙΚΗ - 2
ΑΥΓΕΝΙΚΗ - 3
ΑΥΓΕΝΙΚΗ - 4
ΒΕΝΕΡΑΤΟ
ΒΟΝΗ
ΒΟΥΤΕΣ
ΓΑΛΙΦΑ
ΓΕΡΑΚΙ
ΓΕΡΓΕΡΗ
ΔΑΦΝΕΣ - 1
ΔΑΦΝΕΣ - 2
ΕΛΙΑ
ΕΠΑΝΩ ΒΑΘΕΙΑ - 1
ΕΠΑΝΩ ΒΑΘΕΙΑ - 2
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - 1
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - 2 (ΚΑΣΤΕΛΛΙ - ΤΥΛΙΣΟΣ)
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - 3 (ΤΥΛΙΣΟΣ)
ΚΑΛΕΣΙΑ
ΚΑΛΛΟΝΗ
ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ - 1
ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ - 2
ΚΑΡΥΔΙ
ΚΑΣΑΝΟΙ
ΚΑΣΤΕΛΛΙ - 1
ΚΑΣΤΕΛΛΙ - 2
ΚΑΤΑΛΑΓΑΡΙ
ΚΑΤΩ ΑΡΧΑΝΕΣ
ΚΑΤΩ ΒΙΑΝΝΟΣ
ΚΕΡΑΜΟΥΤΣΙ
ΚΙΑΤΟ
ΚΟΡΦΕΣ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ
ΛΙΘΙΝΕΣ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ
ΜΑΡΓΑΡΙΚΑΡΙ
ΜΕΛΕΣΣΕΣ
ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ
ΜΟΝΗ
ΠΑΝΑΓΙΑ
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΟ - 1
ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΟ - 2
ΠΕΥΚΟΣ
ΡΕΘΥΜΝΟ (ΟΑΔΥΚ)
ΡΙΖΑ
ΡΟΔΙΑ
ΣΚΟΠΗ
ΣΜΑΡΙ
ΣΤΑΥΡΑΚΙΑ
ΣΤΑΥΡΩΜΈΝΟΣ
ΧΟΥΔΕΤΣΙ
ΧΟΥΜΕΡΙΟΝ
ΧΩΝΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ